Wszystkim dopisywały humory ale tak to jest jak są świetni Gospodarze :i LGD Jagielońska Przystań, i Wójt Gminy Podedwórze( w każdej kolejności :)) ,i Goście .... ,i dużo by wymieniać .Nie chcę jednak pominąć nikogo więc skończę tak jak wyżej :)
Stoisko przygotowałyśmy jak zwykle w zasadzie same. No prawie same :) .Nasi Panowie też czynnie uczestniczyli.... :)
Mnie smakowały wszystkie potrawy.Tradycyjne wymagają dużo pracy ale są bez konserwantów,naturalne produkty takie, o których powinniśmy pamiętać na co dzień .Powinny stanowić podstawę diety każdego ale niestety nie każda domowa kuchni to poleca a szkoda....
Zobaczcie sami:)
Do konkursu wystawiałyśmy nasze wyroby w trzech kategoriach .:
1) potrawy tradycyjne oparte na produktach pochodzenia zwierzęcego (karkówka staropolska wyrób Marysi S.)
2) potrawy tradycyjne oparte na produktach pochodzenia roślinnego ( jaglak smakowity wyrób Marysi Ł.).
Dwie Kobitki noszą to samo piękne imię więc dołączyłam jeszcze jedną literkę rozpoznawczą:))
3) napoje regionalne( nalewka wieloowocowa wyrób Tereski ).
Wystawiających/biorących udział w konkursie było duuużo .
Konkurencja więc "jak się patrzy " ....
Regulamin konkursu (klik)
Cytuję z w/w :
"..Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013-
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Regulamin konkursu kulinarnego
„KUCHNIA WCZORAJ I DZIŚ”
I. ORGANIZATOR, CEL KONKURSU
1. Organizatorem Konkursu jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Jagiellońska
Przystań” z siedzibą w Parczewie.
2. Celem konkursu jest krzewienie kultury i pogłębianie wiedzy o tradycjach regionalnej
kuchni oraz identyfikacja i promocja potraw regionalnych wytwarzanych na obszarze
Lokalnej Grupy Działania (LGD) „Jagiellońska Przystań” a także promowanie społecznej
aktywności mieszkańców i popularyzacja założeń inicjatywy wspólnotowej „Leader” w
ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
3. Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej, organizowany
w ramach działania „Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i
aktywizacja” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
4. Udział w konkursie jest bezpłatny i dobrowolny.
II. UCZESTNICY KONKURSU ORAZ ZASADY UDZIAŁU W KONKURSIE
1. Uczestnikami konkursu mogą być grupy formalne i nieformalne (np. stowarzyszenia,
koła gospodyń wiejskich, rady sołeckie) oraz osoby indywidualne z terenu LGD
„Jagiellońska Przystań” tj. gmin: Parczew, Dębowa Kłoda, Podedwórze, Milanów,
Jabłoń, Siemień, Ostrów Lubelski za wyjątkiem pracowników Organizatora
i członków Komisji Konkursowej.
2. Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie lub dostarczenie osobiście, poprawnie
wypełnionych Kart Zgłoszeniowych wraz z Oświadczeniem.
3. Zgłoszenia do konkursu będą przyjmowane poprzez karty zgłoszeniowe wraz z
Oświadczeniem, które dostępne będą w siedzibie Organizatora, na jego stronie
internetowej www.lgdparczew.pl Formularz należy czytelnie wypełnić i dostarczyć
osobiście do siedziby organizatora konkursu (ul. Harcerska 8, 21 – 200 Parczew) lub
za pośrednictwem poczty tradycyjnej, faksem lub poczty e-mail (skan) do dnia
14.08.2014 r. do godz. 15.30...."
" ...5. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
6. Wystawcy będą mieli możliwość promocji swoich produktów.
7. Stanowiska i niezbędny sprzęt do prezentacji produktów kulinarnych każdy uczestnik
przywozi ze sobą.
8. Na stanowiskach należy wystawić w formie pisemnej nazwy swoich dań
konkursowych a także nazwę uczestnika.
III. MIEJSCE I CZAS KONKURSU
1. Konkurs odbędzie się 16 sierpnia 2014 r. w ramach pikniku rodzinnego
„Jagiellońskie smaki i przysmaki”.
2. Miejsce: boisko sportowe przy Zespole Placówek Oświatowych w Podedwórzu
3. Każdy uczestnik, który złoży formularz zgłoszeniowy, otrzyma bezpłatne miejsce do
prezentacji. Jego wielkość powinna być uzgodniona z Organizatorem.
IV. KRYTERIA OCENY
1. Komisja Konkursowa powołana przez Organizatora, oceni zaprezentowane potrawy
kulinarne wg. następujących kryteriów:
1) pierwsze wrażenie estetyczne, prezentacja produktu,
2) doznania smakowe, zapachowe,
3) opis produktu ( wykorzystanie lokalnych surowców, związek z regionem,
historia itp.).
2. Członkowie Komisji Konkursowej przyznają punkty od 1 do 5. Ich suma decyduje o
zajętym miejscu w Konkursie. W przypadku równej ilości punktów decyduje głos
Przewodniczącego Komisji.
3. Werdykt komisji jest niepodważalny i ostateczny"...."
Nasze osiągnięcia i nagrody z obecnym:
1/ nalewka z owoców z naszych rodzimych sadów(Jasionka) I miejsce w kat. napoje regionalne(wyrób Tereski)
2/ klops jarski I miejsce w kat. potrawy tradycyjne oparte na produktach pochodzenia roślinnego (wyrób Ani ).
i obecnie
3/jaglak smakowity I miejsce w kat. potrawy tradycyjne oparte na produktach pochodzenia roślinnego(wyrób Marysi Ł .
I wreszcie powrót do domu :)
Wystąpiliśmy również z naszymi piosneczkami niestety jeszcze nie mam zdjęć .
Mam nadzieję ,że uda mi się nagrać nasz występ (marzę o tym .....) -będziecie mogli ocenić i wnieść spostrzeżenia.....
Do następnego .... :)
Pozdrawiamy :)